Perkhidmatan Pelanggan hotelmix.my

Sila ambil perhatian bahawa pemprosesan permintaan pada masa ini akan mengambil masa yang lama daripada biasa disebabkan oleh wabak COVID-19 coronavirus.

Jangan bimbang kerana kami akan berusaha sebaik yang mungkin untuk membantu anda menguruskan tempahan anda dan kekal fleksibel dalam keadaan yang tidak menentu ini. Terima kasih atas pemahaman dan kesabaran anda.

Perlukan bantuan? Semak Soalan Lazim kami

Bolehkah saya menempah bilik jika saya tidak mempunyai kad kredit?

Ya, anda boleh membuat tempahan dengan menggunakan kad orang lain (dengan kebenaran pemegang kad sahaja).

Mengapa saya perlu memberikan butiran kad kredit saya?

Butiran kad kredit anda diminta untuk mengesahkan dan menjamin tempahan anda.

  • Sekiranya anda memilih kadar "deposit 1EUR" atau "Diperlukan bayaran", amaun ini dikeluarkan dari kad anda untuk membayar tempahan.
  • Jika anda memilih kadar "Bayar di hotel", jumlahnya mungkin disekat sementara pada kad anda untuk menampung yuran "pembatalan lewat" atau "tak tiba".

Bilakah saya membuat bayaran untuk penginapan saya?

Masa pembayaran bergantung kepada syarat-syarat tempahan yang anda buat. Maklumat ini disediakan dalam Terma pembayaran pada halaman tempahan. Anda juga boleh mendapatkannya di dalam e-mel pengesahan anda.

Bagaimanakah saya boleh memastikan tempahan saya telah disahkan?

Sebaik sahaja anda membuat tempahan, anda akan melihat halaman pengesahan dengan nombor tempahan dan kod PIN anda. Ini bermakna hotel telah menerima butiran tempahan anda dan mengesahkan tempahan anda.

Di samping itu, kami akan menghantar pengesahan kepada e-mel anda.

Saya tidak menerima e-mel pengesahan selepas saya membuat tempahan. Apa patut saya buat?

Sila semak sama ada anda telah memasukkan alamat e-mel anda dengan betul.

Kemudian, semak kedua-dua folder peti masuk dan spam anda untuk e-mel pengesahan sekiranya ia ditandai sebagai spam atau sampah.

Anda juga boleh log masuk ke Tempahan Saya dengan menggunakan nombor tempahan dan kod PIN yang anda terima sebaik sahaja anda selesai membuat tempahan, dan semak pengesahan anda di sana.

Semasa proses tempahan, kami menggunakan teknologi keselamatan yang terkenal di dunia untuk melindungi butiran peribadi dan kad anda, iaitu:

  • HTTP Secure (HTTPS) , yang menjamin komunikasi yang selamat melalui rangkaian komputer dalam talian. Protokol komunikasi HTTPS disulitkan oleh Secure Sockets Layer (SSL) untuk memastikan perlindungan privasi data yang ditukar di antara pelanggan dan pelayan kami.
  • Pensijilan PCI DSS , yang merupakan standard keselamatan maklumat yang dicipta untuk meningkatkan kawalan di sekitar data pemegang kad dan mengurangkan penipuan kad kredit. Ia digunakan untuk organisasi yang mengendalikan jenama kad kredit seperti MasterCard, Visa, American Express, dll.

Ya, ianya mungkin. Terdapat dua pilihan:

  • Jika anda membuat tempahan "deposit 1EUR", pergi ke halaman Tempahan Saya , masukkan nombor tempahan dan kod PIN anda, pilih Urus pembayaran dan masukkan butiran kad baharu anda.
  • Jika anda membuat tempahan "Bayar di hotel", maka anda perlu terus menghubungi hotel.

Anda boleh menemui polisi pembatalan umum di bahagian bawah halaman hotel.

Untuk menyemak dasar pembatalan tempahan tertentu, sila masukkan tarikh anda di kotak Ketersediaan dan klik sama ada Cari atau Semak ketersediaan.

Sebaik sahaja anda membuat tempahan dan menerima e-mel pengesahan, anda boleh menemui polisi pembatalan hotel di bahagian butiran tempahan anda.

Tunjukkan lagi soalan